jump to navigation

Diktatorenes underverker 19.01.10

Posted by diktatornytt in Uncategorized.
trackback

For et par år siden kåret magasinet Esquire den totalitære verdens syv underverker. Listen inneholder byggverk reist av moderne diktatorer, som Lenins mausoleum og monumentet over president Laurent Kabila i Den demokratiske republikken Kongo.

Monumentet over stiftelsen av Nord-Koreas arbeiderparti.

Man kan spørre seg hva som skiller Esquires kriterier fra kriteriene som ble brukt til å plukke ut de klassiske underverkene, all den tid oldtidens syv underverker også ble bygget av eneveldige despoter. Likevel er det ingenting galt i å oppdatere listen med jevne mellomrom. Diktatorer har vilje og mulighet til å reise de mest pompøse og meningløse byggverkene, og mye har skjedd siden pyramidene ble oppført. Diktatornytt ønsker derfor en kåring over moderne despoters syv underverker velkommen.

Esquires kåring har dessverre flere mangler. Listen inkluderer i hovedsak symboltunge politiske monumenter, som monumentet til ære for opprettelsen av Nord-Koreas arbeiderpari, men overser stormannsgalskapen som preger god totalitær byggeskikk. Diktatornytt har et par forslag til byggverk som bør være med på en liste over den totalitære verdens underverker.

Basilikaen i Yamoussoukro

President Félix Houphouët-Boigny av Elfenbenskysten bygget verdens største kirke i sin fødeby Yamoussoukro. Kirken har et areal på 30.000 kvadratmeter og har plass til 18.000 mennesker. Et glassmaleri viser Houphouët-Boigny som en av de hellige tre konger mens de overrekker gaver til Jesus. Classy.

The World

Sheikh Mohammed bin Rashid al Maktoum av Dubai tok initiativet til å bygge en kunstig øygruppe formet som jordens kontinenter. The World består av 300 øyer og dekker et området på ni ganger seks kilometer.

Ceauşescus palass

Oppføringen av dette monsterbyggverket ble startet av Romanias diktator Nicolae Ceauşescu i 1983. Han rakk så vidt ikke å se det fullført før han ble henrettet i 1989. Bygget er kåret av Guinness rekordbok til verdens tyngste bygning og verdens dyreste administrative bygning.

Ryugyong Hotel

Når Ryugyong Hotel i Pyonyang står ferdig blir det verdens nest høyeste hotell. Om det det blir like høyt som Rosetårnet i Dubai, verdens høyeste hotell, har det en desto mer autritær og bombastisk arkitektur. Hotellet skal etter planen stå ferdig i 2012, samme år som det er hundre år siden Nord-Koreas evige president Kim Il-sung ble født.

Keiser Bokassas trone

En trone for en keiser.

Jean-Bédel Bokassa var ikke fornøyd med presidenttittelen og utnevnte seg selv til keiser av Det sentralafrikanske keiserdømmet (nå Den sentralafrikanske republikk). Kroningssermonien i 1976 kostet totalt 20 millioner dollar. Tronen, som var sentral under kroningen, er formet som en diger ørn, med et vingespenn på 3 meter og 800 forgyldte fjær.

Diktatornytt tar gjerne imot innspill fra leserne om hvilke bygg som bør med på listen over den totalitære verdens syv underverker.

Reklamer

Kommentarer»

1. Cec - 19.01.10

Litt skuffende at utelatt Enver Hoxhas begravelsespyramide i Tirana er utelatt. Den når kanskje ikke de andre deltagerne i dette storslagne selskapet til anklene, men du og du for et ambisiøst prosjekt. Men folkepalasset i Romania er en veldig, veldig god nr. 3, men burde kanskje vært nr. 1? Etter 9/11 tok litt av Pentagon, er det visst ikke bare verdens tyngste og dyreste, men også største bygg. Det tar en halvtime å småjogge rundt halve.

2. Richard - 13.02.10

Burj Khalifa i Dubai må vel være med på denne lista:

http://www.burjkhalifa.ae/

3. diktatornytt - 13.02.10

Gode forslag fra Cec og Richard. Diktatornytt vil snart publisere del to i diktatorenes underverker. Kanskje blir det kåring av de syv beste til slutt. Det er flere pompøse diktatorbygg som Diktatornytt mener bør nomineres, blant annet det planlagte Death Star-hotellet i Baku:

http://www.inhabitat.com/2008/03/05/lunar-future-for-azerbajan/

4. Bygger i presidentens navn « Diktatornytt - 24.02.10

[…] Dersom dette er en bevisst markering av sin egen grandiositet fra Aliyevs side, er bygningen en klar kandidat til kåringen av diktatorenes underverker. […]

5. Ole P. - 25.04.10

Hm. Jeg må si at jeg ikke synes prosjekter som Burj Khalifa og Dødsstjernen hører helt hjemme i en slik kåring. Riktignok bygges de i land med rimelig autoritære styresett, men det er i hovedsak private investorer som står bak, og de bygges ikke først og fremst for å fremme statens lederskap. Det er nok av slike bygg å ta av, nemlig, og en uovertruffen førsteplass mener jeg hele sentrum av Ashkabad burde få. Byggenes pompøse, vulgære post-modernistiske nyorientalske stil er en ordentlig tyrann verdig. Nevnes kan vel også Saddams gjenoppbygging av Babylon, hvor hver murstein ble preget med Saddams navn. Nøkternt.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: