jump to navigation

Turkmenbashi rives av pidestallen 20.01.10

Posted by diktatornytt in Berdymukhamedov.
Tags: , ,
trackback

Solen går ned for Turkmenbashi.

Det er en trist nyhet for alle som liker pompøs diktatorekstravaganse. En gullstatue av den tidligere turkmensk diktatoren Saparmurat Niyazov skal rives. Den tolv meter høye statuen står på toppen av en 75 meter høy bue, som symboliserer Turkmenistans politiske nøytralitet. Statuen roterer, slik at Niyazovs ansikt alltid er vent mot solen, og er et landemerke i Turkmenistans hovedstad Ashgabat.

Niyazov, bedre kjent som Turkmenbashi den store, styrte Turkmenistan fra landet ble selvstendig i 1991 til han døde i 1996. Hans arvtager Gurbanguly Berdymukhamedov har forsøkt å fjerne personkulten rundt Turkmenbashi og i stede bygge opp en rundt seg selv, det siste uten særlig hell. Turkmenbashi (som betyr alle turkmeneres far) bygget hundrevis av gullstatuer av seg selv rundt om i landet, innførte sin egen bok Rukhnama som pensum fra barneskolen til universitetet og oppkalte alt fra flyplasser til byer etter seg selv.

Ifølge president Berdymukhamedov skal statuen fjernes i mars. Som trøst skal han bygge et 95 meter høyt monument over Turkmenistans nøytralitet i en av Ashgabats forsteder.

Reklamer

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: