jump to navigation

Livredde diktatorer 06.05.10

Posted by diktatornytt in Uncategorized.
trackback

De er mektige personer som regjerer over millioner av mennesker. Annet enn et kupp, skulle man kanskje tro at diktatorer har lite å være redde for. Slik er det ikke, ifølge det amerikanske magasinet Foreign Policy, som har publisert en artikkel om forskjellige statslederes fobier.

Et av Kim Jong-ils private tog.

Nord-Koreas kjære leder Kim Jong-il reiste med sitt private pansrede tog til Beijing da han besøkte Kina denne uken. Årsaken til at han ikke tok den langt raskere luftveien er at den kortvokste diktatoren har flyskrekk. Derfor har Kim flere luksuriøse togsett til privat bruk.

De armerte togene har alle fasiliteter en moderne diktator på reise trenger, som konferanserom og satelittelefoner. Jong-il har også 19 private togstasjoner, som kun brukes når diktatoren selv er på reisefot. Også den nordkoreanske diktatorens forbilde Josef Stalin hadde flyskrekk. Det er kanskje av Stalin Nord-Koreas kjære leder fikk inspriasjon til å skaffe seg sin egen togsamling. Stalin reiste rundt i Sovjetunionen i sitt private pansrede tog.

Jong-il er langt fra den eneste diktatoren med en fobi. Libyas Mohammar Gaddafi har visstnok klaustrofobi og foretrekker derfor å sove i et beduintelt fremfor å være innestengt på et hotellrom når han er på reise.

Kanskje ikke praktisk, men desto mer lykkebringende.

Burmas diktator Than Shwe er på sin side livredd for ikke å følge rådene fra sine astrologer. Blant annet skal general Shwe ha flyttet Burmas hovedstad til jungelbyen Naypyidaw før den nye byen hadde elektrisitet eller rennende vann, fordi astrologene varslet at regimet ville falle dersom regjeringen ble værende i Yangon. Den overtroiske diktatoren skal også ha byttet ut 100-kyatsedler med 90-kyatsedler, fordi 90 er et mer lykkebringende tall enn 100.

Reklamer

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: