jump to navigation

Saakashvili gjør en Putin 19.10.10

Posted by diktatornytt in Uncategorized.
trackback

Maktsulten?: Saakashvili spiser slipset sitt på direktesending kort tid etter krigen med Russland i 2008.

Parlamentet i Georgia har vedtatt en grunnlovsendring som gir landets statsminister mer makt, på bekostning av presidenten. Lovendringen skal ifølge tilhengerne gi et mer balansert maktforhold i Georgias politiske system. Men endringen kan også hinte om at president Mikheil Saakashvili ønsker å fortsette ved makten som statsminister etter at hans andre og siste presidentperiode utløper i 2013.

I så fall går Saakashvili i fotsporene til sin nemesis, Russlands president Vladimir Putin. I henhold til Russlands grunnlov måtte Putin gå av som president i 2008, etter å ha sittet i to perioder. Den russiske semidiktatoren hadde naturlig nok ikke lyst til å gi avkall på makten i verdens største land. Putin løste problemet elegant ved å stille som statsministerkandidat og sørge for at hans læregutt Dmitri Medvedev ble valgt til ny president.

Saakashvili kom til makten under den såkalte roserevolusjonen i 2003. Etter at han tok over som president etter den gjennomkorrupte Eduard Shevardnadze, begynte Georgia å bevege seg mot et mer demokratisk styresett. Men den georgiske presidenten har tydeligvis oppdaget demokratiets begrensninger og har i løpet av de siste årene utviklet seg i en mer autoritær retning.

Reklamer

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: