jump to navigation

Hvor reiser de? 08.02.11

Posted by diktatornytt in Uncategorized.
trackback

Hosni Mubarak sier at han vil dø i Egypt. Det er likevel mye som tyder på at helsa hans har godt av en klimaforandring. Diktatornytt har reiseguiden for aldrende diktatorer.

Mubarak

Et av problemene med å være diktator er at du risikerer å måtte forlate landet ditt på kort varsel. Spør bare Tunisias eksdiktator Zine El Abidine Ben Ali, som nylig måtte flyklte til Saudi-Arabia etter at utakknemlige undersåtter gjorde opprør. I øyeblikket ser det også ut til å bare være et spørsmål om tid før folket i Egypt jager president Hosni Mubarak på dør.

Men hvor skal han i så fall reise? Al-jazeera har videreformidlet rykter om at Mubarak var i forhandlinger med Israel om å bosette seg i Tel Aviv. Det spekuleres også i om han vil følge i Ben Alis fotspor og bosette seg i Saudi-Arabia.

Men mange land har tidligere sagt seg villige til å tilby avsatte diktatorer husrom. Diktatornytt presenterer her en oversikt over hvilke land despoter på flukt har endt opp i tidligere.

Baby Doc

Frankrike: Frankrike er definitivt et av diktatorenes favorittland. Kanskje er det fordi den franske rivierean for alltid vil være kjent som feriestedet finansakrobater, britiske spioner, kjendiser og  nyrike russere, alle folk diktatorer ønsker å assosieres med.

Jean-Bedel Bokassa, president i Den sentralafrikanske republikk og senere keiser av Det sentralafrikanske keiserdømme, bosatte seg utenfor Paris etter at han ble styrtet. Jean-Claude «Baby Doc» Duvalier bodde også i Frankrike, men har nå reist tilbake til Haiti, landet han styrte med jernhånd fra 1971 til 1986.

Saudi-Arabia: I tillegg til at Tunisias Ben Ali nylig meldte flytting til Saudi-Arabia, tilbragte den ugandiske diktatoren Idi Amin sine siste dager i Jeddah.

Noriaga

USA: Ferdinand Marcos, tidliger prsident i Filippinene tilbragte sine siste år på Hawaii. Grenadas tidligere statsminister Eric Gairy tilbragte noen år i USA, før han dro tilbake til hjemlandet. Panamas diktator Manuel Noriaga tilbragte 17 år i ufrivillig eksil i et fengsel i Miami, før han ble sendt videre til et fengsel utenfor Paris.

Panama: General Raoul Cedras har levd glade dager i Panama, etter at han ble tvunget til å si fra seg makten i Haiti i 1994. Irans shah Mohammad Reza Pahlavi tilbragte også en stund i Panama, før han reiste videre til Egypt og senere Marokko.

Morocco: Zaires diktator gjennom 30 år Mobuto Seso Seko endte sine dager i den marokkanske byen Rabat, etter at han ble tvunget i eksil. Den iranske diktatoren shah Mohammad Reza endte også opp i Marokko.

Guinea: Ghanas store frigjøringshelt, forkjemper for panafrikanismen og selvutnevnt president på livstid ble avsatt under et militærkupp mens han var på besøk i Nord-Vietnam. Han bosatte seg i Guineas hovedstad Conakry.

Nigeria: Somalias diktator Siad Barre endte sine dager i Lagos. Liberias tidligere president Charles Taylor tilbrakte også flerer år i Nigeria, før han ble utlevert til Liberia.

Senegal: Hissène Habré, tidligere diktator i Chad, har tilbrakt de siste 17 årene i Senegal.

Zambia: Ugandas diktator Milton Obote bosatte seg i Zambia etter at han ble styrtet.

Zimbabwe: Mengistu Haile Mariam måtte flykte fra Etiopia i 1991 og fikk asyl hos sin diktatorkamerat Robert Mugabe, der han lever i beste velgående og skriver sine memoarer.

Reklamer

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: