jump to navigation

Fjerner eksamen i hellig diktatorbok 05.05.11

Posted by diktatornytt in Berdymukhamedov.
Tags: , , ,
trackback

Da Saparmurat Niyazovs var president i Turkmenistan innførte han sin egen bok Rukhnama som pensum gjennom hele skolegangen. Turkmenske barn og ungdom, fra første klasse på barneskolen til avgangseksamen på universitetet, ble hørt i bokens innhold. Til og med under oppkjøring til førerprøven risikerte man  få spørsmål fra diktatorens litterære mesterverk.

En skulptur av Rukhnama i Turkmenistans hovedstad Ashgabat.

Nå har turkmenske myndigheter bestemt at avgangselever i grunnskolen ikke lenger skal ha eksamen i Niyazovs opus magnum. Elevene skal i stedet eksamineres i informasjonsteknologi. Det er uklart hvorvidt man fortsatt blir hørt i Rukhnama for å komme inn på universitetet.

Rukhnama, som betyr sjelens bok, kom først ut i 2001 og er en blanding av selvbiografi, historie, poesi, filosofi og religion. Den ble oversatt til russisk, tysk, fransk og engelsk, selv om alle utgavene stort bare var mulig å få kjøpt i Turkmenistan. Boken ble brukt av Niyazov, også kjent som Turkmenbashi den store, for å bygge opp en voldsom personkult.

Diktatornytt antar at president Gurbanguli Berdymukhamedov, som tok over som diktator da Niyazov døde i 2006, innførte endringene fordi han ønsker å avvikle personkulten til sin forgjenger og erstatte den med sin egen. Diktatornytt regner med at Berdemukhademovs bok om turkmenske hester og hans to verk om tradisjonell plantemedisin snart blir en del av pensum i turkmensk skole.

Reklamer

Kommentarer»

1. Turkmenistan får ny statsfilosofi « Diktatornytt - 08.09.11

[…] i år ble det bestemt at grunnskoleelever i Turkmenistan ikke lenger skal ha avgangseksamen i Rukhnama. Nå ser det ut til at boken kan forsvinne helt fra pensum i den turkmenske skolen. […]

2. Diktatorbok tatt av pensum | Diktatornytt - 07.08.13

[…] på universitetene. Samme år fikk dagene og måndene tilbake sine gamle navn. For to år siden ble eksamen i Rukhnama for avgangselever i grunnskolen avskaffet, og erstattet den med en eksamen i informasjonsteknologi (som om turkmenerne skulle ha like mye […]


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: