jump to navigation

Heltemodig diktator retter historien 06.09.11

Posted by diktatornytt in Karimov.
Tags: , ,
trackback

Usbekistans president Islam Karimov er en allsidig mann. Ikke bare har han styrt Usbekistan med stø hånd siden landet ble uavhengig i 1990. Han har også unike fredsskapende egenskaper og har bidratt til å løse konflikter i Sentral-asia mer enn én gang.  Uklart av hvilken grunn, har de fleste historikere unnlatt å fortelle om Karimovs mange heltdåder. Disse manglene i den rådende historieoppfatningen forsøker Karimov nå å rette opp. En ny usbekisk tv-serie viser Karimovs lederskap under Sovjetunionens kollaps og Usbekistans vei mot uavhengighet. Serien er i hovedsak basert på Karimovs ferske bok På randen av uavhengighet.

Første episode av tv-serien gjengir flere heltedåder historien har glemt. Da det forekom vold mot Usbekistans tyrkiske minoritet i 1991, ankom presidenten ridende på hest for å forsøke å stoppe volden. Og ikke nok med det. Da usbekere og kirgisere i den kirgisiske byen Osh begynte å slåss senere samme år, dro Karimov sporenstreks dit og roet gemyttet. De som tidligere har trodd at det var den kirgisiske forfatteren Chingiz Aitmatov som manet til ro og stoppet kampene, må tro om igjen.

I tv-serien fremstilles Karimov som en ivrig forkjemper for Usbekistans selvstendighet. Ifølge enkelte kilder skal Karimov, som før uavhengigheten var leder av Den sovjetiske usbekiske sosialistiske republikken, ha uttalt at «Det vil renne melk i våre elver hvis vi blir værende i Sovjetunionene, men forlater vi den, vil det renne blod». Ettersom denne uttalelsen ikke er tatt med i tv-programmet, antar Diktatornytt at det er en vandrehistorie, uten rot i virkeligheten.

Reklamer

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: