jump to navigation

Diktatorenes endelikt 27.10.11

Posted by diktatornytt in Uncategorized.
trackback

Muammar Gaddafi er ikke den eneste diktatoren som har følt folkets vrede på kroppen. Despoter lider ofte en blodig skjebne.

Ikke lenger blant oss.

Det har vært noen triste dager for alle lesere av Diktatornytt. 20. oktober ble Libyas tidligere diktator Muammar Gaddafi tatt til fange og drept av opprørere. Flere videoopptak viser at han ble mishandlet før han døde. Et sørgelig endelikt for en mann som hadde tjent sitt folk trofast i 42 år.

Diktatorer lever farlig. Gaddafi er ikke den eneste despoten som har lidd en voldelig skjebne. Diktatornytt har sett nærmere på andre statsledere som er blitt ofre for rivalers misunnelse eller folkets utakknemlighet.

Samuel Doe

Samuel Doe kom til makten i Liberia gjennom et et voldelig kupp i 1980. Vitner hevder at Doe og hans menn skar opp magen til president William Tolbert jr. mens han sov i presidentpalasset. Does endelikt skulle også bli voldelig. Han ble tatt til fange av den Charles Taylor-allierte opprøreren Prince Johnson i 1990. Doe ble torturert og drept, mens hele seansen ble filmet. Videoen viser at Doe får øret skåret av, mens Johnson ser på og drikker øl.

Juvénal Habyarimana

Juvénal Habyarimana var president i Rwanda fra 1973 til han døde i en flystyrt i 1994. Flyet hans var på vei inn mot Kigali lufthavn da det ble truffet av to raketter. Alle ombord døde, inkludert president Cyprien Ntaryamira i nabolandet Burundi . Flyet krasjet i hagen til presidentens residens. Det er fortsatt uklart hvem som sto bak attentatet, men både fiender i presidentens eget parti og nåværende diktator i Rwanda er blitt nevnt som mulige bakmenn.

Francisco Macías Nguema

Francisco Macías Nguema, sønn av en heksedoktor, ble valgt til Ekvatorial-Guineas første president da landet ble selvstendig i 1968. Etter å ha henrettet flere av sine egne familiemedlemmer sommeren 1979, ble han avsatt i et kupp ledet av nevøen Teodoro Obiang Nuema Mbasogo. 29. september 1979 ble Nguema dømt til døden 101 ganger og skutt klokken seks samme kveld.

Haile Selassie

Keiser Haile Selassie I av Etiopia ble plassert i husarrest etter revolusjonen i 1974. Mange av familiemedlemmene hans ble arrestert og satt i Kerchele-fengselet, på folkemunne kjent som «Alem Bekagne» («Farvel, grusomme verden»). 28. august 1975 meldte statlige medier at Selassie døde dagen før av komplikasjoner som følge av en prostataoperasjon. Legen hans benektet derimot at operasjonen hadde ført til komplikasjoner. Keiserens tjenere har fortalt at de ble bordret til å forlate keiserens rom om kvelden. Dagen etter fant de han død, med eim av kjemikalier i rommet.

Muhammad Zia ul-Haq

Zia ul-Haq var president i Pakistan fra 1978 til han døde i en flystyrt i 1988. Presidenten hadde overvært en demonstrasjon av tanks i byen Bahawalpur, før han forlot byen med fly. Flyet styrtet med nesa først like etter take off. En undersøkelse konkluderte med at flyet sannsynligvis hadde blitt utsatt for sabotasje.

Nur Muhammad Taraki

Nur Muhammad Taraki var statsminister i Afghanistan i en kort periode (1 mai 1978 – 27 Mars 1979). Han ble avsatt av Hafizullah Amin, som ga ordre om at Taraki skulle drepes. Taraki ble kvalt med puter kort tid senere.

Nicolae Ceauşescu

Romanias kommunistdiktator Nicolae Ceauşescu kom til makten i 1965 og ble styrtet under et folkeopprør i desember 1989. Ceauşescu og kona Elena flyktet fra hovedstaden Bucuresti, men ble tatt til fange på vei mot Târgoviște. 25. desember 1989 ble det holdt en kort rettssak, før ekteparet Ceauşescu ble ført ut av rettslokalet og henrettet.

Benito Mussolini

Italias fascistleder Benito Mussolini ble tatt til fange i nærheten av landsbyen Dongo 27. april 1945 mens han var på rømmen, på vei til Sveits. Dagen etter ble han og mesteparten av hans følge henrettet. 29. april ble liket fraktet til Milano og dumpet på Loreto-plassen, der det ble skutt, sparket og spyttet på, før det ble hengt opp ned fra taket på en bensinstasjon.

Reklamer

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: