jump to navigation

Min Kamp vs. Mein Kampf 27.11.11

Posted by diktatornytt in Adolf Hitler.
Tags: , , , ,
trackback

Forfatter Karl Ove Knausgård har hatt eventyrlig suksess med romanserien Min Kamp. Ifølge NRK er opplaget på de seks bøkene til sammen på 450 000 eksemplarer. I tillegg er boken oversatt til en rekke språk. Likevel er dette ingenting sammeliknet med salgstallene til Knausgårds litterære inspirator Adolf Hitler. Hans bok Mein Kampf, som Min Kamp er oppkalt etter, er solgt i 80 millioner eksemplarer på verdensbasis.

Mein Kampf ble gitt ut i to bind i 1925 og 1927, så på antall bind vinner Knausgård lett. Men Hitlers inntekter var mange ganger større. Den tyske diktatoren tjente så mye på salget av boka at han sa fra seg lønnen han hadde som rikskansler i 1933. Ved slutten av den andre verdenskrig i 1945 hadde Mein Kampf solgt i opp mot ti millioner eksemplarer. Frem til krigen begynte i 1939 var den blitt oversatt til 16 språk. På sitt meste er det antatt at Hitler tjente én million dollar i året på boka.

Som diktator kunne Hitler naturligvis gi seg selv litt drahjelp. Et eksemplar av Mein Kampf ble gitt til hvert nygifte par i Tyskland av den tyske staten.

Som bestsellende diktatorforfatter blekner imidlertid Hitler mot formann Mao Zedong. Hans Lille røde er solgt i over 800 millioner eksemplarer på verdensbasis. Men det er bare salget. De fleste av bøkene ble gitt bort. Det er blitt hevdet at det totale opplaget er på 6,5 milliarder eksemplarer. I så fall konkurrer Maos Lille røde med Bibelen i å være boken med verdens største opplag.

Reklamer

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: