jump to navigation

Medaljebonanza på diktatortreff 05.02.12

Posted by diktatornytt in Kagame, Museveni, Teodoro Obiang Nguema Mbasogo.
Tags: , ,
trackback

Paul Kagame (t.h.) og Nguema Obiang fikk medaljer av Yoweri Museveni (t.v.).

Diktatorer elsker medaljer, selv om ikke lenger er på moten å vise dem frem på et uniformsbryst, slik det var i midten av forrige århundre (noen diktatorer tviholder forbilledlig på uniformsmoten, men de blir stadig færre).

Derfor er det ikke overraskende at det ble en liten medaljebonanza da tre afrikanske diktatorer møttes i Uganda 26. januar for å feire at det er 26 år siden president Yoweri Museveni kom til makten. Museveni ble president i 1986 etter en langvarig geriljakrig mot sin diktatorforgjenger Milton Obote.

Hedersgjesten under feiringen var Musevenis gode venn og diktatorkollega Paul Kagame fra Rwanda. De to kjempet side om side i kampen mot Obote.

For sin viktige rolle i krigen fikk Kagame hele tre medaljer: «The Most Excellent Order of the Pearl of Africa – Grand Master», som er den høyeste offentlige utmerkelsen i Uganda, «The Kagera Medal» og «The Luwero Triangle Medal».

Forholdet mellom de Museveni og Kagame har ikke alltid vært like varmt. I perioder har Rwanda og Uganda støttet ulike parter i krigen i Kongo. Men i løpet av de siste månedene har de to diktatorene forsøkte å legge vennskapet bak seg. Blant annet feiret de to diktatorfamiliene nylig  jul sammen. De fleste regnet derfor med at Kagame ville bli hedret under feiringen.

Det som gjorde saken litt kinkig for Museveni, var at Ekvatorial-Guineas diktator Teodoro Nguema Obiang Mbasogo plutselig bestemte seg for at han ville være med på moroa, selv om han ikke var invitert. Obiang stod ikke på den opprinnelige gjestelisten, men meldte sin interesse bare noen dager i forveien.

Når Obiang først var kommet, var det vanskelig å ikke gi han en medalje, for at han ikke skulle bli misunnelig på Kagame. Ikke kunne han avspises med en lavere orden enn sin rwandiske kollega, heller. Derfor ble det i all hast snekret sammen en begrunnelse for å tildele Obiang sin egen «Pearl of Africa»-medalje.

Publikum klarte ikke å skjule sin undring da Obiang ble hedret for å ha kastet et imperialistisk regime, noe som er direkte feil. Obiang kastet derimot onkelen sin i et blodig kupp i 1979.

Videre ble den østafrikanske diktatoren berømmet for å holde valg hvert syvende år, for å lede Den afrikanske union og for å arrangere Afrikamesterskapet i fotball. Obiang fikk også skryt for å ha gjort Ekvatorial-Guineas til en oljeproduserende nasjon, men det ble ikke nevnt at mesteparten av oljerikdommen har gått rett i lommene til presidenten og hans nærmeste.

Diktatornytt gratulerer Kagame og Obiang med medaljene.

Reklamer

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: