jump to navigation

Som far, så sønn 24.02.12

Posted by diktatornytt in Mugabe.
Tags: , ,
trackback

Mugabe junior vil bli president. Han blir i så fall ikke den første diktatorsønnen som går i sin fars fotspor.

Jeg vil ha jobben din, pappa.

Robert Mugabes 15 år gamle sønn Bellarmine Chatunga ønsker seg toppjobben i Zimbabwe. Det avslørte faren selv i et intervju med Zimbabwes statskontrollerte medier. Men selv sier kamerat Bob at han ikke har planlagt noen etterfølger når han selv en gang går av som president.

«Bellarmine har alltid sagt at han vil bli president, men jeg sier at du må passere faren din, presidenten, i hvor mange universitetsgrader du har. Kan du det?» sa den 88 år gamle diktatoren.

Hafez Assad

Bellarmine har en stor jobb foran seg om han skal utfordre faren sin på den akdemiske arena. Mugabe er kjent for sine resultater som student og har syv universitetsgrader. Uheldigvis for Bellarmine, ser det ut til at han har arvet sine akademiske gener fra moren Grace, som hoppet av universitetsstudiene sine etter å ha fått svært dårlige eksamensresultater. I 2009 strøk diktatorsønnen til eksamen i syvende klasse.

Om Bellarmine virkelig skulle kunne ta over for Mugabe, blir han ikke den første diktatorsønnen som arver tronen. Aserbajdsjans president Ilham Aliyev tok over etter sin far Heydar Aliyev i 2003. Bashar Assad ble president i Syria da faren Hafez Assad døde i 2000, etter å styrt landet i 29 år.

Baby Doc

Da Haitis livstidspresident François «Papa Doc» Duvalier døde i 1971, overlot han makten til sin sønn Jean-Claude, som selvfølgelig fikk kallenavnet Baby Doc. Dessverre klart ikke Baby Doc å følge farens eksempel å herske til han døde. I 1986 flyktet han til Frankrike etter at de utakknemlige undersåttene hans gjorde opprør.

I Nord-Korea har man gjort dynastisk etterfølgelse til hovedregel for utvelgelse av statsledere. Nylig tok Kim Jong-un over makten i landet etter at faren døde. Jong-un ble dermed den tredje diktatoren i Kim-dynastiet etter bestefar Kim Il-sung og pappa Kim Jong-il.

Så har man selvfølgelig de klassiske eneveldige monarkiene. Kong Mswati III av Swaziland arvet tronen etter dronning Ntombi Tfwala, sultan Hassanal Bolkiah av Brunei etterfulgte sin far Omar Ali Saifuddien og kong Abdullah II arvet tronen i Jordan da faren, kong Hussein, døde i 1999.

Sheikh Khalifa

Sheikh Khalifa bin Zayed bin Sultan Al Nahyan tok over både jobben som president av De forente arabiske emirater og emir av Abu Dhabi da faren Zayed bin Sultan Al Nahyan døde i 2004. I tillegg er de seks andre av de forente emiratene også absolutte monarkier, der de sittende emirene har arvet sine maktposisjoner.

Arverekkefølgen går ikke alltid fra far til sønn. I Saudi-Arabia tok kong Abdullah over etter sin halvbror kong Fahd, som igjen tok over etter en annen halvbror i den imponerende søskenflokken Saudi-Arabias grunnlegger kong Abdul-Aziz produserte.

Det går desverre ikke alltid som diktatorer planlegger. I Egypt så det lenge ut til at president Hosni Mubarak la til rette for at sønnen Gamal skulle overta makten i landet. Gamals politiske karriere fikk derimot en brå slutt da Mubarak ble styrtet i februar i fjor.

Reklamer

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: