jump to navigation

Diktatornytts sommerspesial: Diktatorer i badetøy 29.06.12

Posted by diktatornytt in Uncategorized.
Tags: , , , , , , ,
trackback

Godværet er endelig kommet, i hvert fall til enkelte deler av den nordlige halvkule, og i likhet med folk flest, setter diktatorer pris på et avkjølende bad i varmen. Men, som de fleste diktatorer vet, er det viktig å ta seg godt ut på stranda. I anledning sommeren viser vi en billedserie med diktatorisk bademote til glede og inspirasjon for våre lesere.

Josip Tito nyter den jugoslaviske sommeren.

Bademote på Balkan

Jugoslavias kommunistleder Josip Tito var en mann som gikk sine egne veier. Han holdt Jugoslavia utenfor Warszawapakten og forsøkte å ha et godt forhold til både Vesten og østblokklandene. Også når det gjelder bademote hadde den jugoslaviske diktatoren sin egen stil. Den trange badebuksa som går litt ned på låret, er en diktatorfavoritt, men med et stilfullt belte i tillegg, viser Tito at han har sans for kreative detaljer.

Titos kollega i nabolandet Bulgaria var også en aktiv svømmer. Diktatornytt har dessverre ikke klart å finne bilde av landets kommunistleder Todor Zhivkov i badebukse, men en av våre lesere kan fortelle at diktatorens personlige livredder avslørte Zhivkovs noe eksentriske badevaner i et intervju fra begynnelse av 1960-tallet.

Livredderen fortalte at Zhivkov under sommerferien pleide å starte dagen i en lite nudistavlukke på stranda ved residensen og lese nyhetsbulletiner fra den utenlandske pressen sammen med tre andre medlemmer av politbyrået. Deretter svømte han 500 meter, i flere svømmestiler, men med et svømmebelte han hadde fått av Russlands leder Nikita Khrusjtsjov. Livredderen fulgte etter i robåt. Før svømmeturen pleide han å fylle en badehette ved kaldt vann og klemme den fast på hodet, for å unngå overoppheting.

Formann Mao satte verdensrekord i svømming som 73-åring.

Maos verdensrekord

At svømmebeltet til Zhivkov var en gave fra Khrusjtsjov, var neppe tilfeldig, for den sovjetiske diktatoren kunne nemlig heller ikke svømme. Dette utnyttet Kinas kommunistleder Mao Zedong da Khrusjtsjov var på besøk i Beijing i 1958. Mao, som var en aktiv svømmer, ønsket å få overtaket under samtalene med den sovjetiske statslederen. Derfor sørget han for at et av møtene mellom dem ble holdt i et svømmebasseng. Khrusjtsjov var nødt til å bruke flytevinger, mens tolkene deres gikk rundt bassenget og oversatte. Til slutt ble Khrusjtsjov lei og satte seg på bassengkanten. «Nå var jeg øverst og han svømte nedenunder» skal han ha sagt da han fortalte historien til Henry Kissinger.

Formann Mao badet offentlig en rekke ganger for å fremheve sin gode helse. Mest kjent er svømmeturen i Yangtzeelven i 1966. Etter Det store spranget økte motstanden mot Mao internt i kommunistpartiet. Etter å ha trukket seg tilbake i noen måneder, viste Mao styrke ved å ta en svømmetur i Yangtze-elven 16. juli 1966. Ifølge partipropagandaen svømte Mao 15 kilometer på 65 minutter den dagen, noe som er en uslåelig rekord, selv om man tar strømmen i elva i betraktning. At Mao på det tidspunktet var 73 år gammel, gjør bragden spesielt imponerende.

Sexy Saddam viser frem kroppen, men skjuler magen.

Skjuler magen

Iraks avdøde president Saddam Hussein var glad i å bade og svømte en gang over Tigris for å vise hvor god form han var i. Bildet over viser den unge Hussein posere villig i badetøyet. Med en lekker hårmanke på brystet og badebukse opp til navlen, er det ikke vanskelig å fortså at Hussein i sin tid var en kvinnebedårer av de store.

Mustafa Kemal Atatürk, grunnleggeren av den moderne tyrkiske staten, ser kortene til Hussein og høyner med å trekke badebuksa opp til over navlen. På vei opp fra vannet etter en tur i robåt, ser Atatürk unektelig frisk og sportslig ut, til tross for fremskreden skallethet og tegn til mannepupper.

Kemal Atatürk holdt seg i god form til langt opp i årene.

Dekker stangen med flagget

Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko er vanligvis nokså konservativ i klesveien og er som regel å se i mørkegrå dresser. Men under et besøk i Venezuela viste den 57 år gamle diktatoren seg fra en friskere side, og lot seg intervjue i badebukse, t-skjorte og baseballcap. Lukasjenko foretrekker en klassisk liten speedo, som ikke overraskende er i fargene til det hviterussiske flagget.

Mesteren fra Uganda

Ugandas tidligere president Idi Amin var en aktiv idrettsmann, og var blant annet ugandamester i lett tungvektsboksing. I denne videoen viser han også et betydelig svømmetalent. Stilen hans er noe utradisjonell, men effektiv. Amin bokstavelig talt måker konkurrentene til side. Den trange, blå badebuksa viser også hvilken utpreget motesans den sportslige diktatoren hadde.

Les også: Diktatorer i badetøy del 2

Reklame

Kommentarer»

1. Sommerspesial del 2: Diktatorer i badetøy | Diktatornytt - 05.03.13

[…] Les også: Diktatorer i badetøy del 1 […]


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: