jump to navigation

Lager filmtriologi om Aliyev 07.09.12

Posted by diktatornytt in Aliyev, Nazarbajev.
trackback

To diktatorer får hver sin filmtrilogi

Blir film: Heydar Aliyev.

Heydar Aliyev blir kalt den moderne aserbaijdsjanske nasjonens far. I løpet av sine ti år som president bygget han opp den tidligere sovjetrepublikken til det moderne diktaturet Aserbaidsjan er i dag. Når livet hans nå blir dramatisert, er det derfor ikke nok med bare én film, det trengs en trilogi.

Den første filmen i serien heter Det mest beskjedne navnet og dekker Aliyevs liv fra han ble født i 1923 til 1969, da han ble partisekretær i kommunistpartiet i sovjetrepublikken Aserbajdsjan. Tittelen spiller på at Aliyev er det vanligste navnet i Aserbajdsjan.

De to neste filmene vil fortelle hvordan han ble avsatt av Mikhail Gorbatsjev i 1987 og klatret tilbake til toppen og ble president i den selvstendig staten Aserbajdsjan i 1993. Han satt ved makten til han døde i 2003 og sønnen Ilham overtok som president.

Ilham Aliyev har bygget opp en omfattende personkult rundt faren. Ansiktet hans er klistret opp overalt i hovedstaden Baku og på store reklametavler langs veiene i landet. De fleste viktige offentlige bygg er oppkalt han, som Heydart Aliyev internasjonale flyplass og Heydar Aliyev sport- og utstillingssenter.

Sønnen sørger også for å spre det glade budskap i utlandet. Han har sponset en idrettspark i Moldova mot at den kalles opp etter Heydar og satte opp en statue av faren i en park i Serbias hovedstad Beograd.

Blir film: Nursultan Nazarbajev.

Aliyev blir den andre diktatoren i en tidligere sovjetstat som får sin egen filmtrilogi. Den første filmen om Kasakhstans president Nursultan Nazarbajev ble satt opp på kino i 2011. Filmen, som heter Min barndoms himmel, er den del av trilogien Lederens vei. Del en handler om presidentens oppvekst i en jurt under enkle kår.

Den andre filmen, Jernfjellet, er under produksjon og skal beskrive Nazarbajevs tid som metallarbeider i Sovjetunionen. Del tre har fått tittelen Ildelven og vil handle om resten av presidentens liv.

Reklamer

Kommentarer»

1. Diktatordatter hyller pappa i ny film | Diktatornytt - 09.06.13

[…] mangler ikke på filmer om Kasakhstans president Nursultan Nazarbayev. Det betyr naturlivis ikke at det ikke er plass til en til. Spesielt ikke når filmen er produsert […]

2. Ny dokumentar om Nazarbajev | Diktatornytt - 04.05.14

[…] er allerede laget flere filmer om livet til Kasakhstans president Nursultan Nazarbajev. En trilogi med tittelen Lederens vei er under produksjon. Den første filmen i serien Min barndoms himmel kom i 2011, mens film nummer to, Jernfjellet er […]


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: