jump to navigation

Diktator vil ha innendørs by 06.01.13

Posted by diktatornytt in Nazarbajev.
Tags: , , ,
trackback

Nursultan Nazarbayev drømmer om å bygge by under en kuppel.

Khan Shatyr er modellen, babaluba.

Khan Shatyr i Astana inneholder blant annet en minigolfbane, en kanal og en badestrand.

Diktatorer bygger som regel større og flottere byggverk enn sine demokratiske kollegaer, og Kasakhstans president Nursultan Nazarbayev er ikke noe unntak. Ikke bare bygget han en ny hovedstad midt på den kasakhstanske steppen. Han har også reist en rekke nye praktbygg, som Fred og forsoningens palass, som er en 62 meter høy glasspyramide, og det 105 meter høye tårnet Bayterek (poppeltreet). Utkikksplattformen 97 meter over bakken er i ekte diktatorstil smykket med et forgylt avtrykk av Nazarbajevs hånd. Når du legger din egen hånd mot avtrykket, spilles nasjonalsangen.

Den ambisiøse diktatoren går imidlertid med større planer. Han vil bygge en hel by under tak, for å beskytte befolkningen mot vær og vind. I hovedstaden Astana varierer temperaturen fra minus 35 grader om vinteren til pluss 35 om sommeren. Nazarbayev har lenge snakket om å bygge en innendørs by, og nå foreslår han at den skal bygges til verdensutstillingen i Astana i 2017.

Byggmester Nursultan.

Byggmester Nursultan.

«Drømmen min er å bygge en by under en kuppel. Kanskje vi får det til under verdensutstillingen. I en innendørs by kan folk leve komfortabelt både om sommeren og om vinteren. Se for deg en sirkel, med en diameter på 200 meter. Denne sirkelen vil inneholde alt: Skoler, sykehus, teater, butikker, frisører, hjem, restauranter og kaféer. Det kommer til å være bilfritt. Trafikken vil bare gå gjennom egne kanaler. Barn vil kunne gå på skole uten ytterjakke i kaldt vintervær. Andre sirkeler kan springe ut av den første sirkelen, og etter hvert vil det være mulig å huse ti-femten tusen mennesker,» sier Nazarbayev i et intervju med kasakhstansk tv.

Presidenten har tidligere bygget Khan Shatyr, et 150 meter høyt telt, som dekker et areal større enn ti fotballbaner. Inne i teltet er det en park, et shoppingsenter, brolagte gater, en kanal, minigolfbane og en kunstig strand. Ifølge Nazarbayev er dette bare et skritt på veien mot å bygge en hel by beskyttet fra naturkreftene.

Reklamer

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: