jump to navigation

Kim Jong-il på utstilling 23.01.13

Posted by diktatornytt in Jong-il.
Tags: , , , ,
trackback

Nord-Koreas kjære leder følger den kommunustiske post mortem-moten.

Kim Jong-il.

Den utstoppet Kim Jong-il ligger i Solpalasset i Pyongyang.

Ikke alle diktatorer kommer til himmelen når de dør. Mange blir værende her på jorden, til glede og inspirasjon for kommende generasjoner. Lenin ligger på utstilling på Den røde plass i Moskva, Mao Zedong har sitt mausoleum på Den himmelske freds plass i Beijing og Ho Chi Minh kan beundres i Hanoi. Den siste diktatoren til å bli stoppet ut og lagt på visning, er den nordkoreanske lederen Kim Jong-il.

Å sylte statsledere er tradisjon i Nord-Korea. Kim Jong-ils far og forgjenger Kim Ils-sung ble også balsamert etter at han døde i 1994. Begge lederne ligger nå i Solpalasset Kumsusan. Palasset som opprinnelig ble bygget som Il-sungs offisielle residens, men ble omdannet til mausoleum etter hans død. Ombyggingen skal ha kostet over 100 millioner dollar. Med tanke på at Kim Il-sung 19 år etter sin død fortsatt er Nord-Koreas president, må dette anses som vel investerte penger. Man forventer en viss klasse av presidentboliger, uansett om beboerne er levende eller ikke.

Da Kim Jong-il døde i desember 2011, ble Kumsusan stengt. 17. desember i fjor ble den syltede diktatoren vist frem til en gruppe utvalgte nordkoreanske toppledere. 16. januar, på den kjære lederens 70-års dag, ble mausoleet åpnet for publikum. Anledningen ble naturligvis feiret med fyrverkeri og en militærparade.

Besøkende er underlagt strenge regler. Det er ikke lov til å ta med seg kameraer, man må gjennom et røntgenapparat og en maskin som blåser støv av klærne. Alle gjestene må bukke ved føttene og armene til de to døde statslederne.

Kim Il-sung.

Kim Il-sung er fortsatt Nord-Koreas president.

Tidligere i år besøkte Google-sjef Eric Schmidt Nord-Korea. Datteren hans Sophie var med og beskriver et besøk i mausoleet slik på bloggen sin:

«Mausoleet hadde all dysterheten man kan forvente: Marmorganger med røde lamper, strenge vakter, tung og sørgende orkestermusikk. Soldatene stilte seg opp tre og tre på hver side av likene og bukket dypt. Også på utstilling: De avdøde ledernes biler, togvogner, til og med en yacht, alle bevart i sin tidligere prakt. Selv Kim Jong-ils platåsko var på utstilling. Jeg ble gledelig overrasket over av vi begge har samme smak i datamaskiner: 15″ Macbook Pro.»

Reklamer

Kommentarer»

1. Alf Hageselle - 23.01.13

Jeg er veldig imponert. Håper at han får et trivelig opphold.

2. HC - 24.01.13

Jeg har vært der og bukket for Kim Il-sung. Måtte bukke ved føtter, hode og ved begge sidene. Totalt fire ganger. En meget surrealistisk opplevelse.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: