jump to navigation

Diktator får eget forskningssenter 28.02.13

Posted by diktatornytt in Aliyev.
Tags: , , , , ,
trackback

Velkommen til universitetet for diktatorstudier.

Blir bøker: Pappa Heydar (t.v.) og Ilham.

Blir bøker: Pappa Heydar (t.v.) og Ilham.

Handlingene til de store statslederne blir alltid studert i ettertid. Heydar Aliyev, som var president i Aserbaidsjan fra 1993 til 2003, var en så viktig leder at forskning på livet hans er blitt et eget fag. Studiet har fått det treffende navnet «Aliyevshunasliq», noe som best kan oversettes med «Aliyev-vitenskap».

Den nye vitenskapen må selvfølgelig ha sin egen forskningsinstitusjon. Vitenskapsakademiet i Aserbajdsjan har opprettet et Senter for Aliyev-vitenskap, som skal studere livet og virket til den tidligere presidenten. Heydar døde i desember 2003, to måneder etter at han hadde overført makten til sønnen Ilham Aliyev, som er dagens diktator i Aserbajdsjan.

Senter for Aliyev-vitenskap er en del av historisk institutt på Vitenskapsakademiet, og har 13 forskere. De jobber for tiden med å ferdigstille en biografi i to bind om den store lederen. Første bind handler om Heydars periode som Aserbajdsjans tredje president. Bind to handler om hans karriere i KGB og 18 år som leder av den aserbajdsjanske sovjetrepublikken. Bøkene skal være ferdige til 90 års-jubileet for Heydars fødsel 10. mai.

Hvilke oppgaver Senter for Aliyev-vitenskap skal ta på seg etter det, er ikke avgjort, men Diktatornytt regner med at forskerne får hendene fulle.

«Etter at alt arbeidet er gjort, ville det vært fint å ha Aliyev-vitenskap som fag i skolen. Universiteter kunne opprette kurs og forelesninger om fenomenet Heydar Aliyev,» sier Adalet Qasimov, leder av Senter for Aliyev-vitenskap, til Radio Free Europe.

Vitenskapelig metode tilsier at forskere har en kritisk tilnærming objektene de undersøker, men det er naturligvis ikke nødvendig når man studerer diktatorer.

«Man skal kritisere noen hvis de fortjener det. Slik jeg ser det, tjente Aliyev alltid sitt land. Sammenlignet med andre av Aserbajdsjans ledere, er det ingenting å kritisere han for. I våre undersøkelser kom ikke noe slikt frem,» sier Qasimov.

Flere Aliyev-bøker

Aliyev bok 10Heydar er ikke den eneste i Aliyev-familien det skrives bøker om. I januar kom 10. bind i serien Ilham Aliyey – utvikling er vårt mål. Boken inneholder flere av Aliyev juniors taler, i tillegg til andre viktige dokumenter som dokumenterer diktatorens visjoner og styresett.

Aliyev eneste alternativ

I oktober i år skal det holdes presidentvalg i Aserbajdsjan. Heldigvis er det liten fare for at Aliyev-klanen blir avsatt med det første. Skal vi tro Ali Ahmadov, en av lederne i regjeringspartiet Yeni Azerbaijan, har den sittende diktatoren folkets fulle støtte.

«Det aserbajdsjanske folket ser Ilham Aliyev som den eneste kandidaten til jobben som president i Aserbajdsjan,» sa Ahmadov på et møte i desember i fjor.

Reklamer

Kommentarer»

1. Diktatorbio i seks bind | Diktatornytt - 22.04.13

[…] «Heydar Aliyev. Personality and Epoch» og er skrevet av Elmira Akhundova, ble presentert på Senter for Aliyev-vitenskap i den aserbajdsjanske hovedstaden Baku 18. april. En rekke profilerte forfattere, forskere, […]


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: