jump to navigation

Et sunt folk i et lykkelig land 04.04.13

Posted by diktatornytt in Berdymukhamedov.
Tags: , , , ,
trackback

Gurbanbuly Berdymukhamedov tvinger folket til å trene.

President Berdymukhamedov viser hvordan man holder seg i form.

President Berdymukhamedov viser hvordan man holder seg i form.

Hvordan hadde livet vært med Jeanette Roede som diktator? Kanskje ikke så annerledes enn livet i Turkmenistan under president Gurbanguly Berdymukhamedov. Der tar de nemlig helse på alvor.

7. april markerer FN Verdens helsedag, men Berdymukhademov nøyer seg ikke med en skarve dag for helsas skyld. Han setter like gjerne av en hel uke for å stimulerer befolkningen til å trene. For det handler ikke bare om en sunn sjel i et sunt legeme, men om en sunn befolkning i et sunt land.

1. april startet Turkmenistans andre årlige Uke for helse og lykke. Årets slagord er «Turkmenistan er et sunt land med en høy moral». Fordi Berdymukhamedov ønsker det beste for sine undersåtter,  uavhengig av hva de selv måtte mene om sin egen helse, er naturligvis ikke deltagelsen valgfri.

Turkmenske kampsportutøvere demonstrerer karatekunnskapene sine. President Berdymukhamedov har selv sort belte.

Turkmenske kampsportutøvere demonstrerer karatekunnskapene sine. President Berdymukhamedov har selv sort belte.

Landets studenter sto opp klokken 6.45 mandag morgen for å åpne ballet med gymnastikkøvelser. Selgere på markedet i hovedstaden Ashgabat måtte også ta seg 15 minutter til litt trimme, veiledet av offentlige instruktører. Turkmenske statstjenestemenn tok pause klokken 11.00 for å trene, melder nyhetsbyrået ITAR-TASS.

«Disse aktivitetene viser våre landsmenn og landskvinner som går langs en fredlig, hvit sti mot fremskrittet,» sa en programleder på den statlige TV-kanalen Gullalderen.

I løpet av uken blir det arrangert en rekke konkurranser i blant annet bordtennis, svømming, sjakk, bondesjakk og tautrekking, skriver den turkmenske regjeringen på sin hjemmeside. Først ute var en rekke tevlinger arrangert av Turkmenistans nasjonale fagbevegelsesenter, under mottoet «Arbeid. Helse. Sport!».

Alle departementene i Turkmenistan må sende lag til flere av arrangementene, og hvert lag må stille i egne uniformer. En utakknemlig lege fra hovedstaden Ashgabat klager over at instituttet der han jobber har endret uniformen, slik at han måtte kjøpe ny til 100 manat (200 kroner). Legen hevder at konkurransene bare er spill for galleriet.

«Mange av disse konkurransene er bare teater, fordi vi måtte gjøre øvelsene flere ganger for TV-fotografene. Vi måtte vente i flere timer på TV-mannskapet. Opptakene tok en eller to timer,» sier han til Radio Free Europe.

Ivrige mosjonister markerer Helseuken med å sykle langs Helsestien i byen Mary.

Ivrige mosjonister markerer Helseuken med å sykle langs Helsestien i byen Mary.

Turkmenistans forrige diktator, Saparmurat ‘Turkmenbashi’ Niyazov, var også en helsefrik. Han sørget for å få bygget Serdarstien, også kjent som Helsestien, en åtte kilometer lang trapp i fjellene utenfor Ashgabat. Serdar betyr stammeleder, og var et av Niyazovs kallenavn.

Det var Niyazov som gjorde Verdens helsedag til offentlig helligdag i Turkmenistan. På Helsedagen i 2000 inviterte han hele regjeringen til en spasertur opp Helsestien. Selv ble han fløyet til toppen med helikopter.

Berdymukhamedov har fortsatt der Niyazov slapp. Han har laget en helsesti utenfor Turkmenistans nest største by Mary, og flere skal være planlagt rundt om i landet.

Videoen under viser barn, studenter og offentlig ansatte som deltar i den obligatoriske gymnastikken. Etter 58 sekunder står deltagerne i formasjon og staver ordet «Arkadag», som betyr «Beskytteren», og er en tittel som brukes på presidenten i mediene.

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: