jump to navigation

Diktatorbok tatt av pensum 07.08.13

Posted by diktatornytt in Berdymukhamedov.
Tags: , ,
trackback

Grunnskoleelever i Turkmenistan må ikke lenger lese Sjelens bok.

Rukhnama var en viktig del av personkulten til president Saparmurat Niyazov, og ble hyllet av turkmenerne.

Rukhnama var en viktig del av personkulten til president Saparmurat Niyazov, og ble hyllet av turkmenerne.

En av Diktatornytts favoritbøker er Rukhnama («Sjelens bok»), skrevet av den avdøde turkmenske diktatoren Saparmurat ‘Turkmenbashi’ Niyazov. Boken er en vakker blanding av religion, politikk, selvbiografi, historie og poesi.

Turkmenerne elsker boken så høyt at de feirer en egen helligdag til dens ære. Da Turkmenbashi omdøpte kalendermånedene og ukedagene, ble lørdag og  september kalt opp etter boken (andre måneder ble kalt opp etter moren hans og selvfølgelig diktatoren selv).

Selvfølgelig var Rukhnama obligatorisk lesning for alle Turkmenistans innbyggere i Turkmenbashis regjeringstid. I mMoskeene måtte den settes ved siden av koranen, og Niyazov fortalte universitetsstudenter i 2006 at de måtte lese boken tre ganger for å komme til himmelen. Den var pensum i skolen, og man måtte eksamineres i den for å komme inn på universitetet. Offentlige stillinger måtte kunne sitere innholdet, og til førerprøven risikerte man å få spørsmål fra boken.

Derfor er det trist å melde at Rukhnama ikke lenger vil være pensum i grunnskolen. Turkmenistan har utviklet en ny læreplan der Turkmenbashis mesterverk er utelatt, som trer i kraft når det nye skoleåret begynner 1. september.

Dagens diktator i Turkmenistan, Gurbanguly Berdymukhamedov, ser dessverre ut til å fase ut forgjengerens magnum opus. I 2008 ble boken fjernet fra pensum på universitetene. Samme år fikk dagene og måndene tilbake sine gamle navn. For to år siden ble eksamen i Rukhnama for avgangselever i grunnskolen avskaffet, og erstattet den med en eksamen i informasjonsteknologi (som om turkmenerne skulle ha like mye bruk for IT-kunnskaper som diktatorfilosofi). Heldigvis skal studentene fortsatt eksamineres i boken for å komme inn på universitetet.

Heldigvis har Berdymukhamedov varslet at selv vil skrive en bok, som forhåpentligvis vil få en like viktig rolle i det turkmenske samfunnet som Rukhnama. Boken ble annonsert allerede i 2011, men har foreløpig latt vente på seg. Arbeidstittelen er Turkmennama (Turkmenernes bok) eller Adamnama (Menneskehetens bok). Vi gleder oss!

Reklamer

Kommentarer»

1. Diktatorbok ikke lenger opptakskrav til universitetet | Diktatornytt - 23.07.14

[…] faset ut av turkmenske utdanningsinstitusjoner. I fjor ble Rukhnama (Som betyr «Sjelens bok») fjernet fra pensum i grunnskolen, og i 2008 sluttet universitetene i Turkmenistan å undervise i […]


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: