jump to navigation

Arabisk prins tapte rettsak om diktatorfly 09.08.13

Posted by diktatornytt in Uncategorized.
Tags: , ,
trackback

«Ta den jet og la den vandre,» ser ut til å være en lek på moten blant diktatorer. Sultanen av Brunei, Saudi-Arabias prins Alwaleed bin Talal, avdøde oberst Muammar Gaddafi og et lukseriøst privatfly er aktører i et britisk rettsdrama.

Prins Alaweed på vei til å vitne i rettsaken mot ham.

Prins Alwaleed på vei til å vitne i rettsaken mot ham.

Prins Alwaleed bin Talal ble nylig dømt til å betale ti millioner dollar i kommisjon for et jetfly han solgte til Libyas daværende diktator Muammar Gaddafi. Alwaleed måtte selv vitne i retten, men i dommen omtalte dommer Peter Smith prinsens forklaring som «forvirrende», «upålitelig», «håpløs» og «patetisk». Prinsen ble saksøkt av den jordanske forretningskvinnen Daad Sharab, som arrangerte salget av flyet til Gaddafi.

Prins Alwaleed, som er nevøen til kong Abdullah av Saudi-Arabia, kjøpte flyet av sultan Hassanal Bolkiah av Brunei for 95 millioner dollar i 2000. Flyet var del av et stort salg av luksusgjenstander sultanens bror hadde kjøpt for underslåtte midler. Alwaleed solgte derette flyet videre til Gaddafi for 120 millioner dollar.

«Bevisene hans var forvirrende, han gjorde gjevnlig endringer, og upålitelige,» skriver dommeren om Alwaleed i dommen.

«Sharabs evne til å nå oberst Gaddafi var helt klart en veldig verdifull egenskap,» står det i dommen.

Flyet er et ombygget Airbus A340, smakfullt innredet med dobbeltseng, sølvfarget skinnsofa og boblebad. Etter at han overtok flyet, malte Gaddafi det i fargene til Afriqiyah Airways, la grå og rød tepper på gulvet og innstallerte spotlights i taket.

Flyet ble kjent som Afriqiyah 1 og ble brukt til å hente Abdelbaset al-Megrahi, dømt for Lockerbie-bombingen, da han slapp ut av fengsel i Storbritannia. Gaddafis sønn Saif al-Islam brukte også flyet på sine reiser rundt omkring i verden.

Prins Alwaleed er nummer 26 på magasinet Forbes liste over dollarmilliardærer. Formuen hans skal være på mellom 20 og 30 milliarder dollar.

Reklamer

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: