jump to navigation

Byggmester Nursultan 16.09.13

Posted by diktatornytt in Nazarbajev.
Tags: , ,
trackback

Kasakhstans president vil bygge to nye storbyer.

Astana har vokst fra å være en ubetydelig liten landsby til bli

Nazarbayev har forvandlet Astana fra en liten landsby til dette.

Diktatorer er glad i å bygge. Og de liker å bygge stort, noe som bekreftes av at en stor del av verdens største palasser, kirker, moskeer og hoteller ligger i diktaturer.

En av de største autoritære byggmestrene er Kasakhstans president Nursultan Nazarbayev. I 1997 flyttet han hovedstaden fra Almaty til den lille landsbyen Akmola, endret navnet til Astana (som betyr hovedstad) og satte i gang en rekke gigantiske byggeprosjekter, blant annet en innendørs bydel på 14 hektar, den 77 meter høye Fredspyramiden og selvfølgelig et gigantisk presidentpalass, med et areal på 36 720 kvadratmeter.

Men å bygge bare én ny by tilfredsstiller naturligvis ikke en utrettelig entreprenør som Nazarbayev. Nå varsler han at Kasakhstan skal få to nye gigantbyer.

«Vi har som mål å skape to nye megabyer, samt flere smarte, grønne byer,» sa presidenten under konferansen Eurasia Emerging Markets Forum i Astana 10. september.

De nye byene skal bidra til landets økonomiske vekst, men presidentens byggeiver vil også få konsekvenser utenfor Kasakhstans grenser. Nazarbayevs byplanlegging skal bli et forbilde for resten av verden.

«Vi har valgt å utvikle urbane tettsteder til kraftfulle sentre for vekst. På sikt planlegger vi å forme urban fortetning på en global skala,» uttalte han på konferansen.

Det er åpenbart at Kasakhstan trenger flere storbyer. Almaty er fortsatt den største byen, med en befolkning på 1,5 millioner mennesker, mens Astana har 800 000 innbyggere. Det betyr at mesteparten av Kasakhstans 17 millioner innbyggere lever miserable liv i mindre byer, tettsteder og – Gud forby – på landsbygda.

Med tanke på hva Nazarbayev har gjort med Astana siden 1997, er det grunn til å glede seg til de nye byene.

presidentpalasset og Fredspyramiden.

Tårnet Baytarek er det mest kjente landemerket i Astana. På utkikksplattformen inne  i gullegget, kan du legge hånden din på et gyllent avtrykk av president Nazarbayevs hånd og ønske deg noe. Bak ligger presidentpalasset og Fredspyramiden.

Reklamer

Kommentarer»

1. Turkmenistan setter verdensrekord i marmor | Diktatornytt - 29.09.13

[…] Kombinasjonen av å være et diktatur og ha store forekomster av olje eller gass, fører nesten alltid til en storstilt byggeboom. I Dubai, for eksempel, vokser den ene skyskraperen seg høyere enn den andre, mens Kasakhstan like gjerne bygger nye byer fra bunnen av. […]


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: