jump to navigation

Turkmenistan setter verdensrekord i marmor 29.09.13

Posted by diktatornytt in Berdymukhamedov.
Tags: , , ,
trackback

Ashgabat har høyere tetthet av hvit marmor enn noen annen by i verden.

Ashgabat

Kombinasjonen av å være et diktatur og ha store forekomster av olje eller gass, fører nesten alltid til en storstilt byggeboom. I Dubai, for eksempel, vokser den ene skyskraperen seg høyere enn den andre, mens Kasakhstan like gjerne bygger nye byer fra bunnen av.

Turkmenistan, som har verdens fjerde største gassreserver, er naturligvis ikke noe unntak, og det sentralasiatiske diktaturet har funnet sin unike arkitektoniske uttrykksform. Alle som har vært i hovedstaden Ashgabat kan ikke annet enn å la seg imponere av rekkene med kritthvite marmorbygg. Siden byen ligger på grensen til Karakumørkenen, et av verdens tørreste steder, er den kontinuerlig badet i kraftig sollys, og når solstrålene reflekteres av de kritthvite marmorfasadene, føler man seg innkapslet i en lysfontene.

Nå har Turkmenistan fått litt internasjonal anerkjennelse for alle marmorbyggene sine. I mai i år ble Ashgabat offisielt kåret av Guinness rekordbok som byen med størst tetthet av bygninger med marmorfasader. Sjefredaktør i Guinness rekordbok Craig Glenday er full av beundring, og uttalte at marmorbyggene «viser at arbeidet med å fornye arkitekturen, ledet av den turkmenske regjeringen, har nådd et spektakulært nivå.»

I et området på 22 kvadratkilometer har turkmenske myndigheter bygget 543 nye bygninger, som er dekket av 4 513 584 kvadratmeter marmor. Hvis all marmoren ble lagt på bakken, ville det være en kvadratmeter marmor per 4,87 kvadratmeter land. Langs den 12,6 kilometer lange hovedgaten Bitarap Türkmenistan Sayolu står 170 bygninger dekker med 1 156 818 kvadratmeter hvit marmor.

En slik utmerkelse gikk naturligvis ikke upåaktet hen i Turkmenistan, og parlamentet visste hvem som hadde æren for den spektakulære byfornyelsen. Det turkmenske parlamentet vedtok å gi president Gurbanguly Berdybukhamedov ærestittelen «Turkmenistans utmerkede arkitekt», som han fikk for sin «gigantiske innsats for den politiske, økonomiske og kulturelle utviklingen av vårt elskede fedreland».

Diktatornytt gratulerer. En billedserie fra den blendende vakre hovedstaden kan du se her.

Ashgabat 2

Kommentarer»

1. Diktator sier nei til svarte biler | Diktatornytt - 28.01.15

[…] diktatorens hvitevasking av nasjonen. Ashgabat er oppført i Guinness rekordbok som byen i verden med høyest tetthet av hvit marmor. Han har også skrevet en sang med tittelen Min hvite rose til […]

2. Gurbanguly forbyr svart biler | Diktatornytt - 07.01.18

[…] med seg. Han kler seg ofte i hvitt, han rir på hvite hester og hovedstaden Ashgabat er full av skinnende hvit marmor. Han kjærer også stort sett rundt i hvite […]


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: