jump to navigation

Diktator gir ut roman 24.10.13

Posted by diktatornytt in Berdymukhamedov.
Tags: ,
trackback

Turkmenistans president Gurbanguly Berdymukhamedov debuterer med en historisk roman om sin egen far.

Gurbangulys romanDiktatorer er som regel kreative mennesker, og ofte lar de sin kunstneriske overflod komme til uttrykk i litterære former. Ayatollah Khomeini skrev dikt, Muammar Gaddafi skrev noveller, Sadam Hussein skrev romaner og Kim Il-sung skrev opera, bare for å nevne noen eksempler.

Den siste diktatoren til å kaste seg på forfatterbølgen er Turkmenistans president Gurbanguly Berdymukhamedov. Denne uken gjorde han sin skjønnlitterære debut med romanen Lykkefuglen. Boken forteller historien om presidentens far, Myalikguly Berdymukhademov.

«Romanen er full av høyverdig poesi og filosofisk dybde. Forfatteren beskriver landet, folket, deres skikker og tradisjoner, samt menneskenes holdninger til hverandre, til naturen og til arven fra forfedrene på en ærlig, levende og oppildnet måte. Forfatteren skaper også et realistisk bilde av turkmenernes liv i disse vanskelige historiske årene, og beskriver tidsperioden til Myalikguly Berdymukhademov i en gripende litterær stil,» melder det statlige turkmenske nyhetsbyrået.

Mesterverket er rikt illustrert med fargefotografier. Som bonus inneholder boken dikt av Malikguly selv. Ifølge turkmenske medier har diktatoren arbeidet med romanen helt siden barndommen.

Selv om dette er den første skjønnlitterære utgivelsen til presidenten, er han ingen nybegynner som forfatter. Diktatoren har tidligere gitt ut fem bøker om turkmensk plantemedisin, tillegg til bøker om Turkmenistans helsevesen og den turkmenske hesterasen akhal-teke.

Diktatornytt gratulerer med utgivelsen, og vi gleder oss til den norske oversettelsen er tilgjengelig.

Kommentarer»

1. Gurbangulys litterære mesterverker | Diktatornytt - 05.04.16

[…] Berdymukhamedov står for en imponerende litterær produksjon. Presidenten har blant annet gitt ut flere bøker om turkmensk plantemedisin og serien «Utvalgte verker», med taler, artikler og intervjuer. Åttende bind, med undertittelen Mot nye nivåer av fremskritt, kom ut i fjor. I tillegg har den litterære diktatoren skrevet en historisk roman om livet til sin egen far. […]


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: