jump to navigation

Diktatorliv i romanform 11.01.14

Posted by diktatornytt in Aliyev.
Tags: , , ,
trackback

Aserbajdsjansk forfatter har skrevet roman om livet til Heydar Alijev.

En stor leder

En stor leder og litterær helt.

Få, om noen, aserbajdsjanere, har gjort så mye for det aserbajdsjanske folket som avdøde president Heydar Alijev. I tillegg til å lede den unge nasjonen etter Sovjetunionens oppløsning, er han ansvarlig for eksistensen av Aserbajdsjan nest viktigste historiske person, hans sønn Ilham Alijev, dagens president i Aserbajdsjan.

Romanen er basert på arkivmaterialet og intervjuer med Alijevs venner og støttespillere.

Romanen er basert på arkivmateriale og intervjuer med Alijevs venner og støttespillere.

En så formidabel figur har naturligvis fått en rekke biografier, men forfatter Elmira Akhundova forteller om den store lederen på en ny måte i den historiske romanen Heydar Alijev – personlighet og epoke. Syvbindsverket er basert på arkivmateriale og hundrevis av timer med opptak av intervjuer med venner, slektninger og støttespillere.

I desember ble femte og sjette bind av det litterære storverket lansert i Det statlige bibliteket for utenlandsk litteratur i Moskva.

«Heydar Alijev var en stor person. Jeg hadde tett kontakt med ham, jeg var så heldig å være med han på utenlandsreiser. Vi ble venner og kommuniserte aktivt. Jeg begynte å skrive artikler om ham, og senere bøker. Han likte en bok med tittelen En boktrykkers død, som er en en politisk detektivroman om en vanskelig periode i livet hans. Etter dette fikk jeg ideen om å skrive en biografisk roman,» sa forfatteren under lanseringen.

Akhundova får støtte fra flere hold i sin vurdering av Alijevs betydning for Aserbajdsjan.

«Heydar Alijev er en så mangesidig person i historien, at det vil bli skrevet mange bøker om ham i fremtiden, laget mange filmer og satt opp mange skuespill. Hans mangesidighet, hans betydelige liv, hans fremragende skjebne, er innprentet i historien, og hver generasjon vil studere livet hans på forskjellige måter, vurdere handlingene hans på forskjellige måter, alt han gjorde i Aserbajdsjan for det aserbajdsjanske folket og i perioden han var en av lederne i Sovjetunionen,» uttalte Aserbajdsjans ambassadør til Russland Polad Byul-Byul Ogly.

Konstantin Dolgov, Russlands ambassadør til Aserbajdsjan, er også en beundrer av den innflytelsesrike diktatoren.

«Heydar Alijev var en av de mest fremstående personene i Aserbajdsjan i det tyvende århundre. Han imponerte alltid folk med sin vidunderlige energi. Han var en mann som alltid var fokusert på smertefulle problemer i republikken og i Sovjetunionen da han var første viseminister i den sovjetiske regjeringen. Da jeg møtte han i Aserbajdsjan og i Moskva, snakket han aldri om uvesentligheter. Han kastet aldri bort tiden på tomprat. Han jobbet alltid med å løse et eller annet problem,» sa Dolgov.

Under presentasjonen ble det også vinnerne av en internasjonal skrivekonkurranse kåret. Vinnerne ble Oleg Kuznetsov, med artikkelen Heydar Alijev. Menneske – epoke,  Valery Jalagoniya med artikkelen En mann som reddet sitt land og Alexander Budberg med artikkelen En fryktløs mann.

Diktatornytt gratulerer.

Reklamer

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: