jump to navigation

Kong Mswati åpnet Kong Mswati lufthavn 18.03.14

Posted by diktatornytt in Kong Mswati.
Tags: , ,
trackback

Vil bli bli verdens mest trafikerte flyplass, ifølge Swazilands eneveldige monark.

Kong Mswati poserer for fotografene under åpningen av flyplassen som bærer hans navn.

Kong Mswati poserer for fotografene under åpningen av flyplassen som bærer hans navn.

Det er ikke uvanlig at flyplasser får navn etter tidligere statsledere. JFK-lufthavnen i New York er bare et av mange eksempler. Men i demokratiske land pleier man ikke gi folk denne æren før de er døde.

I diktaturer, derimot, er statslederne så populære at de ofte får flyplasser med sitt navn, ikke bare mens de ennå er i live, men mens de fortsatt sitter ved makten. Turkmenistans avdøde diktator Saparmurat ‘Turkmenbashi’ Niyazov fikk for eksempel Turkmenbashi International Airport oppkalt etter seg mens han var president.

Kong Mswati III av Swaziland er den siste diktatoren i rekken som hedres med en lufthavn. 7. mars åpnet han Kong Mswati III International Airport utenfor hovedstaden Mbabane. Flyplassen skulle egentlig hete Sikhuphe lufthavn, men myndighetene i Swaziland kom heldigvis på bedre tanker.

Under åpningen av flyplassen sa kongen at her vil det lande et fly i sekundet. Da blir det i så fall verdens mest trafikerte flyplass, og det med god margin. Den mest trafikerte flyplassen i dag, er Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport. Der lander det et fly i minuttet.

Flyplassen kostet 300 millioner dollar. Foreløpig er det bare ett flyselskap som vil bruke den nye lufhavnen; Swazi Airlink, som er delvis eid av den swazilandske regjeringen.

Swazi Airlink flyr bare én rute, mellom Mbabane og Johannesburg i Sør-Afrika. Siden Kong Mswati lufthavn ligger 70 kilometer fra Mbanane, vil det være raskere for passasjerene å kjøre bil til Johannesburg enn og å fly. Swazi Airlink har derfor bedt om å slippe å fly fra den nye flyplassen, men har foreløpig ikke fått gehør hos myndighetene. Det er tross alt ikke passasjerene som er årsaken til at Swaziland har fått en ny lufthavn.

Reklamer

Kommentarer»

1. Skole oppkalt etter diktatorsøster | Diktatornytt - 22.03.14

[…] diktatorer får så mange ting oppkalt etter seg – flyplasser, arenaer, skip og ikke minst parfyme – viser hvor populære de er. Men de virkelig generøse […]

2. Alijev åpnet ny terminal på Alijev-flyplassen | Diktatornytt - 24.04.14

[…] står høyt i kurs når det gjelder å skaffe seg et godt ettermæle. Kong Mswati III av Swaziland åpnet for eksempel nylig Kong Mswati III International Airport utenfor den swazilandske hovedstaden […]

3. Erkykah Badu sang for kong Mswati | Diktatornytt - 30.04.14

[…] Men Badu tok det hele med godt humør, og skrøt av den nye Kong Mswati-flyplassen, som kongen åpnet i mars. […]

4. Flyplassen i Harare kalles opp etter Mugabe | Diktatornytt - 11.10.17

[…] som unnes en slik ære mens de ennå er i live. For eksempel åpnet kong Mswati III av Swaziland Kong Mswati III internasjonale lufthavn for et par år […]


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: