jump to navigation

Putins fødselsdag kan bli helligdag 03.10.14

Posted by diktatornytt in Putin.
Tags: , , ,
trackback

Det russiske parlamentet skal behandle forslag om å hedre de høflige soldatene som befridde Krim fra Ukraina.

Putin bursdag

Det er ikke uvanlig at diktaturer innfører diktatorens fødselsdag som helligdag. Iraks Saddam Hussein, Turkmenistans Saparmurat Niyazov og Jugoslavias Josip Tito er blant diktatorene som var så populære at hele befolkningen måtte ta del i bursdagsfeiringen deres.

Nå kan det se ut til det samme kan skje i Russland. Dumaen, det russiske parlamentet, skal behandle et forslag om å gjøre president Vladimir Putins fødselsdag 7. oktober til nasjonal helligdag. Dagen skal hete «De høflige menneskers dag», til ære for de umerkede soldatene som var så høflige at de kom befolkningen på Krim til unsetning etter at makten i Ukraina ble kuppet av en fascistisk junta i februar.

Soldatene som hjalp Krim-beboerne med å frigjøre seg fra fascistene blir i Vesten respektløst omtalt som invasjonsstyrker eller «små grønne menn». I Russland er det vanlig å kalle dem «de høflige menneskene», fordi de stoppet den ukrainske hæren og opprettholdt ro og orden.

Det var representanten Igor Zotov som fremmet forslaget i Dumaen i midten september. I sin begrunnelse skriver han:

«Hele verden så bare deres øyne – gode, rolige og noe tenksomme. Blikkene deres var sterke og overbeviste, normalt er slike blikk forbeholdt mennesker som tydelig vet at de har sannheten i ryggen. Derfor følte ikke Krims innbyggere noen frykt, slik mennesker vanligvis opplever ved synet av et menneske med våpen. De var ikke redd for sannheten. ‘Høflige mennesker’ bærer freden med seg. […] Takket være vår øverstkommanderende og forsvarsdepartementet er den russiske hæren blitt et symbol på styrken i ånden til det russiske folk. 7. oktober er president Vladimir Putins fødselsdag – og den ideelle datoen for Høflige menneskers dag, siden den fullt og helt vil være viet til det russiske menneskets manndom og sannheten det bærer med seg.»

Forsvarsdepartementet støtter forslaget og ifølge viseforsvarsminister Nikolai Pankov blir initiativet godt mottatt blant Russlands soldater.

Reklamer

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: