jump to navigation

Kong Mswati vil ha nytt fly 07.04.15

Posted by diktatornytt in Kong Mswati.
Tags: , , ,
trackback

Swazilands eneveldige konge vil ha privatfly til 350 millioner kroner.

 

Kong Mswati med et fly og en av sine koner.

Kong Mswati III med et fly og en av sine koner.

Enhver diktator med respekt for seg selv har et privatfly. Og for en skikkelig despot holder det naturligvis ikke med et av de trange forretningsjetflyene, som knapt er mer romslig enn en minibuss. Diktatorer trenger godt med plass og til det duger bare ombyggede passasjerfly. Det gir også lengre rekkevidde, noe som kommer godt med i tilfelle man plutselig må forlate landet i all hast.

Nord-Koreas kjære leder Kim Jong-un, for eksempel, reiser rundt i et sovjetiskprodusert Ilyushin IL-62. Ikke alle diktatorer nøyer seg med bare ett fly. Sultan Hassanal Bolkiah av Brunei har flere, blant annet en Airbus A340-212 og et Boeing 747 jumbojet, begge innredet med all tenkelig (og ganske mye utenkelig) luksus. Zimbabwes president Robert Mugabe trenger ikke sitt personlige fly. I stedet har han hele det nasjonale flyselskapet Air Zimbabwe til disposisjon. Dette skaper av og til irritasjon blant turister og forretningsreisende, som innimellom blir sittende igjen på flyplassen, mens diktatorfrue Grace Mugabe har rekvirert flyet deres til en shoppingtur til Dubai. Men det er jo heldigvis ikke Mugabes problem.

Nå ser det ut til at kong Mswati III av Swaziland er på utkikk etter et nytt fly. Parlamentarikere i det afrikanske kongedømmet har luftet muligheten for et flykjøp, og ifølge ryktene er det mest aktuelle flyet en Airbus A340. Startprisen er på 350 millioner kroner, men Diktatornytt regner med at kongen ikke nøyer seg med basismodellen, men vil legge til nødvendig ekstrautstyr for noen titalls millioner.

Planene om flyskjøp kom frem etter at kongens nåværende privafly nylig ble konfiskert mens det var til teknisk service i Canada, fordi kongen ikke har betalt en regning på  3,5 millioner dollar for rennovasjon av flyet. Kongen fikk flyet (et ombygget Douglas DC-9) i bursdagsgave fra en hemmelig giver i 2012.

Selv om kongen skulle få tilbake flyet sitt, bør han av sikkerhetsgrunner likevel vurdere å skaffe seg et nytt fly. Som det swazilandske parlamentsmedlemmet Mkhosi Dlamini påpeker i avisen Swazi Observer, er «sikkerhet et viktig hensyn når vi får tilbake flyet, fordi personen bak konfiskeringen fortsatt vil være bitter for at det slippes fri».

Reklamer

Kommentarer»

1. Kong Mswati får lønnsøkning | Diktatornytt - 01.04.16

[…] millioner kroner er satt av i budsjettet til nytt fly. Det er for lite til å gi kong Mswati flyet han ønsker seg, et Airbus A340, men Diktatornytt regner med at Swazilands politikere tar til fornuft, og øker […]


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: