jump to navigation

Mswati tilbød datteren sin til forretningspartner 13.06.15

Posted by diktatornytt in Kong Mswati.
Tags: , , ,
trackback

Da kongen av Swaziland fikk luksusfly i bursdagsgave, forsøkte han å gjengjelde gavmildheten.

Kong Mswati gliste bredt da flyet hans var tilbake på swazilandsk jord.

Kong Mswati gliste bredt da flyet hans var tilbake på swazilandsk jord.

Det er ikke lett å være konge. I januar beslagla politiet i Canada privatflyet til kong Mswati III av Swaziland. I flere måneder måtte kongen nedverdige seg til å reise med chartrede luksusjetfly når han reiste utenlands. Heldigvis fikk kongen flyet sitt tilbake i forrige måned. Den swazilandske avisen The Observer rapporterte at kongen hadde et «evig, bredt smil» da han så flyet parkert på Matsapha internasjonale flyplass».

Flyet ble tatt i arrest av kanadiske myndigheter, fordi den malaysiske forretningsmannen Shanmuga «Shan» Rethenam frekt krevde å få tilbakebetalt et lån han ga Mswati da kongen gikk til anskaffelse av det flyvende palasset for tre år siden.

Innredningen

Flyet ble bygget om for 3,5 millioner dollar, slik at interiøret behaget hans kongelige høyhet.

Flyet, et McDonnell Douglas MD87, ble opprinnelig tatt i bruk av et japansk flyselskap i 1991. Da kong Mswati mottok det i 2012, var de gamle turistklassesetene revet ut, og erstattet med lukseriøse skinnseter og en diger dobbeltseng.

Shan la ut 3,5 millioner dollar for oppgraderingen av flyet. Det er denne utgiften han nå vil ha tilbake fra kongen, og som førte til at flyet ble beslaglagt.

I tillegg til å finansiere oppussingen av flyet, ga Shan kongen et lån på 10 millioner kroner. Dette skulle dekke selvet kjøpet av flyet. I bytte fikk Shan lisens til å drive en jernmalmgruve i Swaziland. Siden kongen ifølge loven har krav på en eierandel på 25 prosent av alle gruveforetak i landet, kunne gjelden nedbetales med kongens del av overskuddet.

Shan fikk en andel på 50 prosent av den nye virksomheten, mens staten fikk de resterende 25 prosent. Onde tunger vil hevde at Shans avtale med kongen er korrupsjon. Det er bare fordi det ser slik ut når man ikke er kjent med swazilandske tradisjoner.

«Se her, dette er skikken i Swaziland. Det er slik ting blir gjort, dessverre. Så jeg vet ikke. Noen vil kanskje kalle det en bestikkelse, men for meg var det ikke en bestikkelse,» har Shan sagt i et intervju.

Dobbeltseng

En kongelig seng kommer godt med på interkontinentale flyturer.

9. april 2012, på kongens 44-årsdag, ble Mswati offisielt registrert som eier av flyet. Kongen ble så glad at han tilbød Shan en takkegave.

«Det ble levert til kongen, og han var veldig glad. Det var veldig bra for forholdet vårt. Dagen jeg leverte flyet, ba han meg gifte meg med en av døtrene sine,» har Shan sagt.

Ettersom han allerede var forlovet, takket Malaysieren nei til det generøse tilbudet. Han hadde påpenbart ikke forstått nok av swazilandske tradisjoner, der polygami er vanlig. Kong Mswati har selv 14 koner.

De to utviklet et tett partnerskap. Shan hjalp kongen flere ganger med å kjøpe luksusartikler. Blant annet forhandlet han frem en oljeavtale med Ekvatorial-Guinea, som sikret Mswati lån til å finansiere sin kongelige livsstil. 1,5 millioner dollar av lånet ble brukt til å kjøpe kunst i New York.

Diktatornytt er skuffet over at en av kong Mswatis gamle venner dolker ham i ryggen på denne måten. Flyet var en bursdagsgave, og da må kongen få lov til å beholde det. Vi mistenker at årsaken til konflikten, er at Shan angrer på at han ikke sa ja til tilbudet om en av kongens døtre.

Reklamer

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: