jump to navigation

Potemkins bomullsbusker 15.10.15

Posted by diktatornytt in Karimov.
Tags: , , ,
trackback

I Usbekistan må kjendiser plukke bomull. Og bøndene lime den tilbake på buskene.

Dugnadsånd: Alle i Usbekistan stiller opp når bomullen skal høstes.

Dugnadsånd: Alle i Usbekistan stiller opp når bomullen skal høstes.

Å plukke bomull er en tøff jobb. Derfor er det ikke annet å forvente enn at hele nasjonen frivilig stiller opp på dugnad når plantene er klare for høsting. I Usbekistan er også barna villig med på bomullshøstingen, og forlovede par utsetter gladelig bryllupene til etter bomullsesongen.

Blant landets kunstnere og bohemer finnes derimot enkelte late individer, som trenger litt oppmuntring for å stille opp for fellesskapet. Derfor har mange av landets musikere, skuespillere og regissører fått beskjed fra sjefene sine om å delta i innhøstingen. For eksempel ble usbekiske filmskuespillere ringt opp av sin arbeidsgiver Uzbekkino og bedt om dra ut på jordene.

«De var ganske bestemte. De satte oss på busser, kjørte oss ut i åkeren og sa ‘plukk 30 kilo hver før middag.’ De sa klart fra at de som ikke klarte det, ikke ville få roller eller priser,» fortalte en skuespiller til Radio Liberty.

Usbekiske sangere har ofte bidratt til underholdning for bomullsplukkerne, men i år har de også deltatt i innhøstingen. Diktatornytt har ikke klart å bringe på det rene om president Islam Karimovs datter Gulnara, som har gitt ut et popalbum, bidrar på bomullsmarkene.

Islam Karimov

Islam Karimov fikk se pålimt bomull og falske blomster.

Pynter åkeren for sjefen

Det er viktig at Usbekistans ledere får ta den rike bomullshøsten i skue. Da statsminister Sjavkat Mirzijajev nylig var på besøk i Ferghanadalen, hadde plukkerne derimot vært altfor raske med å høste bomullen. Plantene stod ribbet tilbake. Noe måtte gjøres.

Lokale tjenestemenn i landsbyen Sjaharteppa visste heldigvis råd. De ba bøndene pent om å lime bomullen tilbake på plantene. 400 av landsbybeboerne ble satt i sving.

«Noen smurte lim inne i bomullskapslene, mens andre hadde bomull i kapslene. En tregje gruppe festet bomullskapslene på stilker i de fremste radene på bomullsåkeren,» fortalte en av de lokale beboerne til Radio Liberty.

Dessverre var alt arbeidet forgjeves. Statsministeren valgte en annen rute gjennom Ferghanadalen.

Det er ikke første gang usbekere strekker seg til sitt ytterste for å glede sine ledere. Da president Islam Karimov besøkte Ferghana i 2009, ble også bomullen limt tilbake på plantene. I mars i år ble falske blomter limt på plantene da Karimov igjen var innom regionen.

Reklamer

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: