jump to navigation

Gurbangulys litterære mesterverker 05.04.16

Posted by diktatornytt in Berdymukhamedov.
Tags: , , , , , ,
trackback

Turkmenistans president imponerer som forfatter.

Berdy bok akhal

En av Diktatornytts favorittforfattere er Turkmenistans president Gurbanguly Berdymukhamedov. Heldigvis trenger vi sjelden vente lenge mellom hver utgivelse. I mars ga han ut boken «Te – medisin og inspirarasjon». Tidligere i år kom «Motets kilde», en samling turkmenske ordtak. Nå har Berdymukhamedov lagt siste hånden på verket på en bok om hesterasen akhal-teke.

Etter beskrivelsen på presidentens hjemmeside å dømme, er dette en bok vi kan glede oss til:

Som ekspert og connoisseur på de legandriske ‘himmelske’ hestene, leder av Den internasjonal foreningen for avl av akhal-teke-hester, opprettet i 2010 på initiativ av den turkmenske lederen, og som er spesielt opptatt å bevare rasens renhet og å styrke akhal-teke-hesten berømmelse som representant for det turkmenske folkets kulturarv. Det er et eneståend bidrag til universelle verdiers uvurderlige verdsetting. Som kjent leder Turkmenistans president den statlige politikken på dette området, for å skape gunstige forhold for effektiv hesteavl, og viktigere enn alt annet, å bevare selve fenomenet og legemliggjøre betydningen av akhal-teke-rasen som beundringsverdig, unik kulturarv.

Klarere kan det ikke sies.

Boken «Akhal-teke – vår stolthet og ære»

Boken «Akhal-teke – vår stolthet og ære» ble en bestselger og fikk internasjonal oppmerksomhet.

Dette er ikke den første boken Berdymukhamedov gir ut om akhal-teke-hester. I 2008 ga han ut klassikeren «Akhal-teke – vår stolthet og ære», som både ble en bestselger og fikk stor internasjonal oppmerksomhet.

Mirakuløs drikk

Berdy bok teI forbindelse med feiringen av Novrus – persisk nyttår – i mars, ga den turkmenske diktatoren ut mesterverket «Te – medisin og inspirarasjon». Nå har presidentens hjemmeside publisert flere detaljer om den fascinerende boken. Under lanseringen i mars leste presidenten høyt fra verket, i hvilket «nasjonens leder, med iboende vitenskapelig, systematisk tilnærming, samler omfattende informasjon om opprinnelsen og historien til denne mirakuløse drikken, dens variasjoner, komposisjon, oppskrifter og bryggemetoder, seremonier, påvirkning på menneskekroppen og mange andre områder som vil være interessante for alle som liker te».

Om ikke dette skulle vekke interessen, vil nok denne beskrivelsen få den mest skeptiske leser til å løpe til nærmeste turkmenske bokhandel:

Den nye boken av nasjonens leder vil naturligvis bidra til å heve kulturnivået, både generelt og spesifikt, som for eksempel tedrikkekulturen. Det nye verket til Turkmenistans president er nydelige utformet: Den inneholder reproduksjoner av bilder av kjente turkmenske kunstnere, fotografier av arkeologiske funn, eksempler på beholdere fra oldtiden og nyere perioder, og andre fargerike illustrasjoner.

Berdymukhamedov står for en imponerende litterær produksjon. Presidenten har blant annet gitt ut flere bøker om turkmensk plantemedisin og serien «Utvalgte verker», med taler, artikler og intervjuer. Åttende bind, med undertittelen Mot nye nivåer av fremskritt, kom ut i fjor. I tillegg har den litterære diktatoren skrevet en historisk roman om livet til sin egen far.

Vi gleder oss til den nye hesteboken og de mange fremtidige utgivelsen fra en av våre favorittforfattere.

Kommentarer»

1. Nok et mesterverk fra Gurbanguly | Diktatornytt - 16.10.16

[…] også den mest solgte, og de er oversatt til en rekke språk. Berdymukhamedov har skrevet alt fra sakprosa til dikt og sangtekster. Likevel blir det turkmenske rennessansemenneske gang på gang oversett […]


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: