jump to navigation

Turkmenistan får ny statsfilosofi 07.09.11

Posted by diktatornytt in Berdymukhamedov.
Tags: , , ,
trackback

Med nytt navn og en ny bok skal Gurbanguli Berdymukhamedov lede Turkmenistan inn i en ny æra.

Gurbanguli Berdymukhamedov har tidligere skrevet bok om turkmenske hester. Nå kommer han med spirituell guide for det turkmenske folket.

En av Diktatornytts favorittbøker er Rukhnama, skrevet av den avdøde turkmenske überdiktatoren Saparmurat Turkmenbashi Niyazov. Under Turkmenbashi ble boken innført som pensum i Turkmenistans utdanningsinstitusjoner, fra grunnskolen til universitetet. Boken var så viktig at Turkmenbashi sendte den ut verdensrommet i 2006, antagelig for å gi utenomjordiske vesener sjansen til å ta del i hans spirituelle innsikter.

En turkmensk jente leser Rukhnama sammen med moren sin.

Tidligere i år ble det bestemt at grunnskoleelever i Turkmenistan ikke lenger skal ha avgangseksamen i Rukhnama. Nå ser det ut til at boken kan forsvinne helt fra pensum i den turkmenske skolen. Rukhnama skal ifølge Radio Free Europe erstattes av et nytt filosofisk verk, skrevet av den sittende turkmenske diktatoren Gurbanguli Berdymukhamedov. Den nye boken skal hete enten Turkmennama (Turkmenernes bok) eller Adamnama (Menneskehetens bok).

Berdymukhamedov skal ha beordret at boken lanseres 12. september, nøyaktig ti år etter at Rukhnama ble lansert. Dette passer godt inn i Berdymukhamedovs planer om å innføre en ny turkmensk statsideologi. Mens Turkmenbashi kalte sin regjeringsperiode «den gyldne tidsalder», beskrives Berdymukhamedovs tid som «en æra av stor renessanse» av turkmenske myndigheter.

I likhet med Niyazov, har Berdymukhamedov tatt seg et kallenavn som understreker hans spirituelle rolle. Niyazov tok navnet Turkmenbashi, som betyr «turkmenernes far». Etter hvert utvidet han tittelen til Beyik Turkmenbashi (Turkmenbashi den store). I fjor tok den sittende diktatoren navnet Arkadag, som betyr «beskytter».

Nå planlegger Turkmenistans råd av eldste å gjøre tittelen Arkadag offisiell. Det er ventet at rådet av eldste vil legge frem forslaget på sitt årlige møte i hovedstaden Ashgabat 25. oktober. Rådets nestleder Murat Garriyev forslår også å kalle den planlagte nye provinshovedstaden i Akhal-provinsen Arkadag. Turkmanbashi hadde også en by oppkalt etter seg (tidligere kjent som Krasnovodsk), i tillegg til en flyplass, en måned (januar) og en metoritt.

Diktatornytt gleder seg til Berdymukhamedovs nye bok og følger spent med på Turkmenistans store renessanse.

Reklame

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: